ذره بین شدن نوار تیپ
یکی از مشکلاتی که در هنگام آبیاری توسط نوار تیپها به وجود میآید، ذره بین شدن نوار تیپ است. استفاده از نوار تیپها یا نوارهای دریپر دار برای آبیاری قطره ای، دارای ویژگیهای مفیدی است. البته دارای حساسیت هایی نسبت به آسیبهای فیزیکی و محیطی نیز هستند. به عنوان نمونه یکی از مشکلاتی که در اثر آبیاری برای نوار تیپها پدید میآید ذره بین شدن نوار تیپ میباشد.
ذره بین شدن نوار تیپ
یکی از روشهای اخیر آبیاری قطره ای در کشاورزی ایران، کشت در زیر پلاستیک یا مالچ پلاستیکی میباشد. به کار بردن پوششهای پلاستیکی روی زمین زراعی، سبب کاهش میزان تبخیر آب از زمین و حفظ رطوبت خاک میگردد. یکی از شیوهای کشت پلاستیکی کشت کفی است. در سیستم کشت کفی همزمان با پهن کردن نوار تیپها روی زمین، پلاستیک هم توسط تراکتور روی آن کشیده میشود. یعنی ارتفاع پلاستیک تا سطح زمین کم است و پلاستیک تقریبا روی نوار تیپ میچسبد.
برای نوار تیپهایی که در کشت کفی زیر پلاستیک کار گذاشته میشوند، مشکل ذره بین شدن نوار تیپ پیش میآید.
مشکلاتی که در زمان استفاده از نوار تیپ ها پیش می آید کدامند؟
کشاورزان و نهادهای گوناگون در رابطه با استفاده از نوار تیپها برای آبیاری با مشکلاتی مواجه شده اند. موارد زیر نکاتی است که از طرف این اشخاص گزارش شده و بر اساس نوع مشکل دسته بندی و سازماندهی شده اند. این موارد عبارتند از:
- مشکلاتی که در زمان نصب و اجرا و بازرسی پیش میآید.
- مشکلات ناشی از فشار زیاد آب.
- بسته شدن مجراهای باریک قطره چکانها به دلیل رسوبات آب جاری درون تیپها.
- اتصال امیترها و ابزارآلاتی که نور یا اشعه ای را ساطع میکنند.
- آسیبهایی که از جانب حشرات، جوندگان و سایر آفات حادث میشود.
آبیاری قطره ای
- ایجاد سوراخهای ریز در برخی نواحی از جداره نوار تیپها که بر اساس پدیده ذره بین شدن نوار تیپ پیش میآید.
- گاهی اوقات سوراخهای ایجاد شده از سوختگی حاصل از پدیده ذره بینی، به هم نزدیک هستند. در این صورت سبب تشکیل سوراخها و شکافهای بزرگتری در نوار دریپر میگردند.
- هنگام آبیاری، با نشت آب از طریق سوراخهای ایجاد شده در نوار تیپ، فشار آب در طول مسیر لوله ها افت میکند. افت فشار آب سبب آبیاری نا منظم در آن مسیر و حتی نرسیدن آب به برخی از قسمتهای مزرعه میگردد.
علل ایجاد پدیده ذره بین شدن نوار تیپ کدامند؟
اغلب روی زمینهای کشاورزی کلوخهای ریزی وجود دارد که در کشت کفیِ زیر پلاستیک، یک ارتفاع کم حدود 2 تا 4 سانتیمتری بین پلاستیک و نوار ایجاد میکنند. در اولین آبیاری که نوارها تمیز و نو هستند، مشکلی برای نوار پیش نمیآید. آبیاری دوم در کشت پلاستیکی به طور معمول بسته به نوع محصول پس از 20، 30 تا 40 روز انجام میشود. در آبیاری اول زمین خیس است و پلاستیک دو طرف بسته است برای همین در هنگام شب شبنم ایجاد میشود. با طلوع خورشید، شبنمها به قطرات آب تبدیل میشوند که در سقف پلاستیک تشکیل شده و میخواهند به روی زمین بریزند. در هنگام ظهر با تابش نور آفتاب، این قطرات آب مشابه عدسیِ ذره بین عمل کرده و اشعه خورشید در آنها متمرکز میشود. اگر این قطراتِ داغ شده که تعداد آنها زیاد است روی نوار تیپها بیفتند در محل ریزش خود، نوار تیپ را میسوزانند.
کشت پلاستیکی
این همان پدیده ذره بین شدن نوار تیپ است که حتی اگر میزان سوختگی به اندازه نوک سوزن باشد برای آبیاری مشکل پیش میآورد. زیرا در هنگام آبیاری فشار آب زیاد است و آب از این سوراخهای ریز فوران کرده و به سقف پلاستیک پاشیده میشود. بنابراین آبیاری نتیجه مطلوب را نخواهد داشت. به عنوان مثال اگر طول نوار تیپ 50 متر باشد و در ده متر اول پدیده ذره بین شدن نوار تیپ پیش آمده باشد، آب به 40 متری بعدی به سختی میرسد یا اصلا نمیرسد. بنابراین در طول 40 متر بعدی مزرعه با کم آبی مواجه شده و خطر خشک شدن محصولات پیش میآید.
نقش مالچ پلاستیکی در تولید پدیده ذره بین شدن نوار تیپ چیست؟
استفاده از مالچهای نایلونی به خاطر صرفه جویی در زمان آبیاری، هزینه کمتر، کاربری آسان و مبارزه ساده تر با علف های هرز، رایج شده است.
برخی کشاورزان از مالچ پلاستیکی شفاف برای پوشش روی پشتههای کشت گیاهان استفاده میکنند. در این صورت سطح نوار تیپها نیز زیر پوشش مالچ قرار میگیرند. در شرایط محیطی گرم مانند هوای صاف و آفتابی بدون وزش باد، قطرات کوچک آب به راحتی در ناحیه زیر پلاستیک جمع آوری میشوند. قطرات آب جمع شده مانند عدسی محدب عمل میکنند. پس از آن اشعه های نور آفتاب بر روی نواحی اطراف قطره های آبِ روی سطح تیپهای آبیاری، متمرکز میشوند.
پوشش مالچ پلاستیکی
در اینجا پدیده ذره بین شدن نوار تیپ پیش میآید. در تابش شدید خورشید، تمرکز اشعه آفتاب روی قطرات بزرگترِ آب، آسانتر است. فوکوس قوی نور سبب ایجاد سوراخهای بسیار ریز روی جداره نوار تیپ میگردد.
روش های جلوگیری از ذره بین شدن نوار تیپ کدامند؟
در بالا مواردی که منجر به ایجاد پدیده ذره بین شدن نوار تیپ میشوند، توضیح داده شد. جهت جلوگیری از سوختگی نوار تیپهای مورد استفاده در زمینهای زراعی با کشت کفی، باید موارد زیر را رعایت نمایید:
- قبل از نصب و اجرای تجهیزات و تیپهای آبیاری قطره ای، زمین را کاملا صاف کنید. نصب و جاگذاری لوله ها در زمینهای دارای پستی و بلندی سبب ایجاد فاصله بین پلاستیک و سطح کشت میشود. حتی کلوخهای ریز در روی زمین باعث ایجاد فاصله پلاستیک تا گیاهان کشت شده میگردد. در نتیجه باعث جمع شدن قطرات آب حاصل از شبنم در سقف پلاستیک شده و پدیده ایجاد عدسی محدب و ذره بین شدن نوار تیپ شکل میگیرد.
- میتوانید نوار تیپ را با خاک بپوشانید تا از آسیب تابش آفتاب بر روی این لوله ها جلوگیری شود. در این صورت انبساط یا انقباض تیپ به دلیل تغییرات دما به حداقل میرسد. همچنین از مشکلات سوختگی نوار تیپها بر اثر پدیده ذره بین شدن به طور موثری جلوگیری میشود.
- به طور معمول در کشتهای پلاستیکی که ارتفاع تونل حدود 10، 20 تا 60 سانتیمتر و یا بیشتر باشد، مشکل ذره بین شدن نوار تیپ پیش نمیآید. در کشت کفی سعی کنید مالچ پلاستیکی روی نوار بچسبد.
- از نوار تیپها در برابر آسیبهای غیر منتظره در حین حمل و نقل، نگهداری و استفاده مجدد محافظت کنید.
- پس از نصب نوارها، به منظور بررسی نشتی و تست فشارهای مناسب، سیستم را تحت فشار بگذارید.
نحوه استفاده صحیح از نوار تیپ چیست؟
استفاده موفقیت آمیز از نوار تیپها برای آبیاری از دهه 1970 رایج شده است. از آن زمان برای آبیاری میلیون-ها هکتار زمین زراعی، اغلب با صرفه جویی استثنایی در آب و بهبود در کیفیت و عملکرد محصولات، از این روش استفاده شده است. نوارهای دریپر دار از اجزای اساسی در روش آبیاری پیشرفته و مدرن هستند. برای داشتن سیستم آبیاری کامل لازم است از طراحی طراحان با تجربه استفاده کرده و نصب و اجرا را به نصابان ماهر سپرد. موارد زیر را بایستی برای نصب تجهیزات آبیاری قطره ای در نظر گرفت:
آبیاری نوار تیپ ها
- بازرسی منظم نوارها به منظور پیدا کردن اثرات سوختگی ناشی از ذره بین شدن نوار تیپ.
- فیلتراسیون مناسب شامل ابزار و روشهایی برای تصفیه آب جاری در نوارها.
- در نظر گرفتن سوراخهای کوچک جهت وارد کردن مواد شیمیایی به منظور تمیزکردن نوار و قطره چکانها. این مواد شیمیایی میتواند شامل اسیدها، کلر و پلیمرهای مختلف باشد.
- تجهیزات تزریق کود و جاگذاری نقاط تزریق کود در بالای ناحیه فیلترها.
- تنظیم فشار آب جهت کنترل فشارهای بسیار زیاد و مینیمم کردن اختلاف فشار در سراسر تیپ.
- نصب کنتور آب به منظور ثبت میزان آب مصرفی و همچنین تشخیص نشتی یا گرفتگی لوله.
اقدامات احتیاطی در برابر سوختگی نوار تیپ های آبیاری چیست؟
امروزه بسیاری از سیستمهای آبیاری کشاورزی شروع به استفاده از نوارهای آبیاری قطره ای کرده اند. نوارها اغلب در حین استفاده با پدیده آفتاب سوختگی یا ذره بین شدن نوار تیپ مواجه میشوند. این موارد باعث آسیب به سطح لوله ها و اختلال در سیستم آبیاری خواهد شد. به این صورت که باعث نشت آب از سوراخهای حاصل از سوختگی میشود که به نوبه خود منجر به ناتوانی در استفاده عادی از لوله ها میگردد. بنابراین در زمان استفاده از آنها، لازم است اقدامات احتیاطی زیر را در برابر سوختگیها به انجام رسانید:
- هنگام کار گذاشتن تسمه های آبیاری قطره ای، نوارها را میتوان زیر سطح خاک دفن کرد تا از سوختگی حاصل از ذره بین شدن نوار تیپ جلوگیری شود.
- قبل از کاشت محصولات باید زمین را کاملا تسطیح کرد تا از ایجاد گودالها و برجستگیهای زیاد در زمین کاسته شود. ناهمواریهای ناشی از کلوخه ها، سنگها و علفهای هرز در کشت پلاستیکی کفی، باعث تجمیع بخار آب در زیر مالچ میگردد. در این صورت اثر لنز ایجاد میشود که نوار تیپ را میسوزاند.
- از مالچ مخصوص یا مالچ رنگی یا پلاستیک مات برای پوشش پشته ها استفاده کنید تا مانع از نفوذ نور خورشید شود.
- هنگام کار گذاشتن نوار آبیاری، تیپها را فشار داده و تا حد امکان به محصول نزدیک کنید. در این صورت فاصله بین نوار تیپ و محصول کم شده و از ریزش قطرات آب داغ شده حاصل از تمرکز نور خورشید بر روی لوله ها جلوگیری میشود.
- مینیمم ارتفاع پلاستیک تا زمین کشت در حدود 20 سانتیمتر باشد. این کار سبب وسیع شدن کانون عدسی تشکیل شده توسط قطرات آب میشود. در نتیجه درجه حرارت نور فوکوس شده روی جداره تیپ پایین میآید و سوختگی ایجاد نمیگردد.
ثبت ديدگاه