مزایای لوله های مه پاش نسبت به نوار تیپ
در این مقاله مزایای لوله های مه پاش نسبت به نوار تیپ بررسی میگردد. بخش کشاورزی در سالهای اخیر دستخوش پیشرفتهای متعددی شده است که منجر به گسترش تکنیکهای جدید برای همه انواع محصولات زراعی شده است. یکی از زمینه هایی که بیشترین پیشرفت را داشته، آبیاری است که به سوی سیستمهای جدید بسیار کارآمدتر و پایدارتر رفته است.
از انواع سیستمهای مدرن آبیاری میتوان به آبیاری قطره ای با نوار تیپ و سیستم آبیاری با لوله های مه پاش اشاره کرد. در ادامه کاربرد، مزایا و معایب این دو سیستم تشریح میگردد.
آبیاری با لوله های مه پاش
کاربرد و مزایای آبیاری قطره ای کدامند؟
در سیستم آبیاری قطره ای با نوار تیپ، از لوله هایی انعطاف پذیر با ضخامت کم در رنج 15 تا 20 میلیمتر استفاده میگردد. در اصطلاح به آنها نوارهای دریپردار گفته میشود. در روی این نوارها به فواصل متناسب با نشاهای کاشته شده بر روی زمین، قطرهچکانها یا سوراخهایی ایجاد میشود. سپس آب از طریق پمپ آب با فشار تنظیم شده از این سوراخها خارج شده و به ریشه گیاه میرسد. این نوارها برای کشت انواع محصولات کشاورزی به صورت ردیفی یا بوتهای مناسب هستند.
روش دیگر آبیاری قطرهای زیرسطحی است که در آن مقداری از خاک اطراف گیاه تخلیه شده و لوله در زیر خاک مدفون میگردد. عمق گودال ایجاد شده تا حدود 40 سانتیمتر میرسد که نوار تیپهای ۱۶ میلیمتری سوراخدار درون آن جا گذاری میشوند. آب تحت فشار از طریق قطرهچکانهایی به ریشه هر گیاه میرسد.
به طور کلی، آبیاری قطره ای با نوار تیپ برای مناطق خشک و یا مستعد خشکسالی، مناسبترین روشِ آبیاری است. برای آبیاری قطرهای نواری و آبیاری قطرهای زیرسطحی معمولا از فاضلاب شهری بازیافت شده استفاده میشود. طبق مقررات سیستمهای آبیاری، ریزش آب از طریق سوراخهایی که به طور کامل با استانداردهای آب سالم تصفیه نشده است، مجاز نمیباشد. این سیستم آبیاری میتواند برای تولید محصولات کشاورزی به طریق صنعتی و در فضای گسترده استفاده شود. در عین حال یک روش آبیاری ساده در مقیاس کوچک است که کشاورزان میتوانند به تنهایی سیستم آن را بسازند.
آبیاری قطره ای با نوار تیپ چه مزایایی دارد؟
مزایای استفاده از آبیاری قطره ای عبارتند از:
- صرفه جویی زیاد در مصرف آب.
- استفاده از نیروی کار کمتر و پرداخت هزینه کمتر.
- به دلیل کاربرد موضعی و شسته شدنِ کمتر خاک، تلف شدن کود و مواد مغذی به حداقل مقدار میرسد.
- قابلیت آبیاری مزارع با شکل نامنظم، زیرا تسطیح زمین کشاورزی لازم نیست.
- زمان آبیاری را کاهش میدهد.
- امکان استفاده ایمن از آب بازیافتی و هدر رفته را فراهم میکند.
- رطوبت را میتوان در کل ظرفیت مزرعه در محدوده اطراف ریشه گیاه حفظ کرد که میزان تبخیر آب کم خواهد شد.
- رانش خاک و فرسایش خاک به مینیمم مقدار میرسد.
- در این سیستم، دفعات آبیاری ارتباط زیادی با جنس خاک ندارد.
- توزیع بسیار یکنواخت آب، یعنی خروج آب با خروجی هر نازل کنترل میشود.
- به طور معمول در فشار کمتری نسبت به سایر انواع آبیاری تحت فشار، کار میکند و هزینههای انرژی را کم میکند.
معایب آبیاری قطره ای با استفاده از نوار تیپ کدامند؟
معایب سیستم آبیاری از طریق نوار تیپ را در موارد زیر میتوان برشمرد:
- هزینه اولیه گران است به طوریکه میتواند بیشتر از هزینه های سرباری در سیستمهای تجاری باشد.
- نور خورشید میتواند لوله های مصرف شده برای آبیاری قطره ای را تحت تاثیر قرار دهد و عمر مفید آنها را کوتاه کند.
- اگر آب به درستی فیلتر نشده و تجهیزات به درستی نگهداری نشوند، میتواند منجر به گرفتگی سوراخها گردد که آبیاری را با مشکل مواجه میکند.
آبیاری قطره ای با نوار تیپ
- آبیاری قطره ای ممکن است در برخی موارد رضایت بخش نباشد. به عنوان نمونه اگر علف کُشها یا برخی کودها برای فعال شدن نیاز به آبیاری بارانی داشته باشند.
- در صورتیکه به صورت صحیحی نصب نشده باشد، هدر رفتن آب، اتلاف زمان و برداشت نامطلوب را در پی خواهد داشت.
- برای آنکه سیستم به خوبی جواب دهد باید مطالعه دقیقی در مورد همه عوامل مرتبط صورت پذیرد. این عوامل شامل توپوگرافی زمین، شناسایی خاک، بررسی آب مورد نیاز، شرایط زراعی و اقلیمی، مناسب بودن این سیستم و بررسی اجزای آن است.
- بدون شستشوی کافی، نمکهای اعمال شده با آب آبیاری ممکن است در ناحیه ریشه تلنبار شود.
کاربرد و مزایای آبیاری با لوله های مه پاش کدامند؟
برای بررسی مزایای لوله های مه پاش نسبت به نوار تیپ باید با روش آبیاری مه پاش آشنا شوید. آبیاری با لوله های مه پاش یکی از پرکاربردترین مکانیزمهای آبیاری امروزه به ویژه در گلخانه ها یا کشت محصولات مختلف مانند اسفناج یا تربچه می باشد.
نامگذاری این سیستم به دلیل آن است که پمپهای مه پاش آب را توسط لوله هایی که در بالای سطح محصولات کشاورزی قرار گرفته اند به فرم مه به بیرون میپاشند. این امکان به خاطر آن است که قطرات بسیار ریز آب با فشاری بین 3 تا 5 بار پخش میشود و احساس مه مانندی ایجاد میکند. این سیستم ابداعی، جدای از تامین آب محصولات کشاورزی، میتواند به عنوان پاشش محصولات دیگر به کار رود. به طور مثال، در پاشش کودها، انجام عملیات بهداشتی و سمپاشی گیاهان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
برخلاف روشهای مرسومتر مانند آبیاری بارانی و آبیاری قطرهای، آبیاری با لوله های مه پاش عملیات کارآمدتری را اعمال میکند. مکانیسم مه پاشی از طریق لوله ها به این صورت است که آب را به شکل قطرات بسیار کوچکی آزاد میکنند تا گرمای اضافی را جذب کرده و آن را از هوا خارج سازند. در نتیجه، این فرایند باعث کاهش دما میگردد. این سیستم بسته به دما و رطوبت بیرون میتواند دمای داخل را بین 5 تا 10 درجه سانتیگراد کاهش دهد.
به خاطر اندازه قطرات و یکنواختی این سیستم، مزایای آبیاری مه پاش متعدد است. مزایای استفاده از این سیستم آبیاری عبارتند از:
- کار با این سیستم راحتتر است.
- با همه انواع خاک سازگار است.
- نصب آن بسیار ساده است. کافی است روی نوارهای انعطاف پذیر پلی اتیلن 16 میلیمتر، در فاصله های تعیین شده، توسط پانچ سوراخهای ریزی ایجاد کنید. سپس مه پاش را داخل سوراخ جا گذاری نمایید.
لوله مه پاش
مزایای لوله های مه پاش نسبت به نوار تیپ چه تاثیری در سیستم آبیاری دارد؟
مزایای لوله های مه پاش نسبت به نوار تیپ، سبب ایجاد مزایای اصلی این نوع آبیاری نسبت به سایر سیستمها شده است که عبارتند از:
- یکنواختی: آب از طریق سوراخهای کوچک روی نوارها به سمت محصولات کشت شده پاشیده میشود که باعث پخش آب به طور یکنواخت در کل محصول میگردد.
- بدون آسیب به محصول: یکی دیگر از مزایای آبیاری مه پاش این است که از تاثیر مستقیم آب بر محصولات یا گیاهان جلوگیری میکند. این کار منجر به بهره برداری و تولید بیشتر میشود.
- خاک پایدارتر: از آنجایی که آبیاری مه پاش یکنواختتر است، از ایجاد گودال ها جلوگیری میکند. به این ترتیب امکان کنترل عمق بهتر میشود زیرا آبیاری همیشه سطحی است و از شسته شدن خاک جلوگیری میگردد.
- کاملا قابل بازیافت: مدیریت صحیح زباله را آسان میکند زیرا همه مواد قابل بازیافت هستند.
- همه کاره تر: سیستم آبیاری مه با فشاری حدود 2 کیلوگرم کمتر از سیستم بارانی کار میکند. این ویژگی باعث شده برای همه نوع مزرعه مناسب شود.
- نصف شدن زمان آبیاری: از مزایای لوله های مه پاش نسبت به نوار تیپ آنکه زمان آبیاری به نصف تقلیل مییابد. به عنوان مثال، در محصولی که برای یک سیکل کامل با آبیاری بارانی به 60 دقیقه زمان نیاز دارد، با آبیاری مه پاش این زمان به 20 تا 30 دقیقه کاهش پیدا میکند.
- یک سیستم پایدارتر و کارآمدتر: کمبود کنونی منابع آب، ما را مجبور میکند تا تکنیکهای موجود مانند آبیاری مه پاش را برای افزایش صرفه جویی هر چه بیشتر آب، به کار بگیریم.
- دوستدار محیط زیست: سیستم آبیاری مه پاش با کاهش مقدار کربن و میزان آب مصرفی، آلودگی محیط زیست را کاهش داده و پایداری محیطی را بهبود میبخشد.
- سرآمد نسبت به رقبا: هدف دست اندرکاران کشت محصول، دستیابی به کشاورزی پایدارتر و رقابتیتر است.
نوار تیپ
چرا آبیاری از طریق لوله های مه پاش را انتخاب بهتری است؟
از مزایای لوله های مه پاش نسبت به نوار تیپ آنکه سیستم مه پاشی برای ایجاد و کنترل دما در محیطهای مختلف کاربرد دارد. یعنی رستورانها، گلخانهها، سولههای دامداری و مرغداریها از آن استفاده میکنند. لوله های مهپاش میتوانند حتی در دماهای نسبتا پایین یک مه کاملا یکنواخت را فراهم کنند.
سیستم آبیاری با لوله های مه پاش به طور ویژه برای ایجاد مناسبترین شرایط محیطی در گلخانه یا هر جا که مدیریت محیطی مورد نیاز بوده، طراحی شده است. در این سیستم با خنک کردن یا ایجاد رطوبت، راندمان ریشهزایی گیاهان گلخانه ای به حداکثر میرسد.
در گلخانه ها به خصوص در ماه های گرم سال، اغلب نیاز به کاهش دما وجود دارد تا از فشار آوردن به گیاهان جلوگیری شود. یکی از موثرترین و مقرون به صرفه ترین راه ها برای رسیدن به این هدف استفاده از مه پاش است.
با توجه به مزایای لوله های مه پاش نسبت به نوار تیپ انتخاب این نوع از سیستم آبیاری به دلایل زیر گزینه مناسبی میباشد:
- بالا بردن رطوبت و افزایش راندمان خنک کنندگی محیط.
- میانگین ابعاد قطرات مه در فشار 4 اتمسفر برابر با 95 میکرون است.
- نگهداری تجهیزات این سیستم آسان است.
- زمان سمپاشی 1 تا 35 ثانیه با مکث های 15 تا 120 ثانیه یا بیشتر است که بسته به نوع کشت و شرایط جوی متفاوت خواهد بود.
- جداسازی تجهیزات، ساده و بدون ابزار امکان پذیر است.
- تمیز کردن سیستم سریع و آسان است که باعث صرفه جویی در زمان و کار میگردد.
- از این سیستم برای محافظت در برابر یخ زدگی استفاده میشود.
- بسته به دما و رطوبت بیرون، میتواند دمای داخل گلخانه را 5 تا 10 درجه سانتیگراد کمتر کند.
ثبت ديدگاه