لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره چیست؟
لوله پلی اتیلن نوعی لوله انعطاف پذیر، مستحکم و پرکاربرد می باشد که از آن برای انتقال سیالات و گاز استفاده می شود. این لوله ها در دو نوع لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره (تحت فشار) و لوله پلی اتیلن ثقلی یا دو جداره (کاروگیت) تولید شده و به بازار عرضه می گردد. مواد اولیه بکار رفته در تولید این نوع لوله، پلی اتیلن در گرید های PE80 ، PE63 و PE100 است. در حال حاضر در تولید انواع لوله پلی اتیلن تک لایه و دو لایه از پلی اتیلن با گرید های PE80 و PE100 استفاده می شود.
استفاده از لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره به دلیل مشخصه های منحصر به فردی که این لوله ها دارند، در اغلب پروژه های ساختمان سازی، عمران و شهرسازی متداول گشته است. این محصولات جایگزین بسیار مناسبی برای لوله های چدنی، گالوانیزه و پی وی سی شده اند.
در این مقاله قصد داریم پیرامون لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره، مشخصه ها و کاربردهای آن اطلاعات جامع و دقیقی را در اختیار شما قرار دهیم. پس در صورتی که به این موضوع علاقه مند هستید ما را تا انتها همراهی فرمایید.
مشخصه های لوله پلی اتیلن تک لایه
علت گسترش استفاده از لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره، مشخصه های منحصر به فردی است که این نوع لوله دارد. به همین دلیل در اغلب پروژه ها مورد استفاده قرار گرفته و نیاز کاربران را به خوبی برآورده ساخته اند.
از جمله ویژگی های لوله پلی اتیلن تک جداره می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وزن کم
- مقاومت بالا در برابر ضربه های شدید، شکستگی و ترک خوردگی
- تحمل فشاری در حدود 16 اتمسفر
- مقاومت بالا در برابر سایش، خوردگی، زنگ زدگی و پوسیدگی
- استقامت زیاد در مواجه با سیالات شیمیایی
- قابلیت نصب و اجرای سریع و آسان
- انعطاف پذیری زیاد
- داشتن قابلیت تحمل محدوده دمای 60- تا 80 درجه سانتیگراد، بدین ترتیب در هر دو نوع آب و هوای سرد و گرم قابل اجرا می باشند.
- وجود اتصالات متنوع پلی اتیلنی که اتصال پذیری این لوله ها را با سهولت، تنوع و اطمینان بسیاری امکان پذیر ساخته است.
- قابل اجرا بر روی زمین های ناصاف و ناهموار
- داشتن طول عمر زیاد و استحکام بالا
- مقاومت بالا در برابر زمین لرزه و حرکات ناشی از لایه های زمین
- امکان انجام جوش پلاستیک در هر نقطه از این لوله ها
- داشتن سطحی داخلی صاف با حداقل زبری
- قابل عرضه و فروش به صورت حلقه ای تا سایز 125 میلیمتر و متراژ 600 متر و حمل و جابجایی آسان تر
- داشتن خاصیت هیدرولیکی
- هزینه تعمیر و نگهداری پایین
- تولید شده از مواد اولیه بهداشتی و غیر سمی
- داشتن ضریب اصطکاک پایین
- داشتن خاصیت الاستیسیته زمانی که نیاز به انتقال به ترانشه وجود دارد.
مزایای استفاده از لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره
استفاده از لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره به دلیل داشتن مشخصه های بی نظیر آن، مزایای زیادی را برای کارفرما به همراه دارد. مقاومت بالای این لوله ها در برابر فشار و ضربه کاربرد آنها را در شبکه آبرسانی آب آشامیدنی، فاضلاب شهری و انتقال گاز افزایش داده است.
عدم واکنش پذیری جداره لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره با سیالات درون آن و مقاومت آن ها در مواجهه با مواد شیمیایی، امکان انتقال کلیه سیالات صنعتی مربوط به کارخانه ها، نیروگاه ها، خطوط انتقال فاضلاب و … را با این لوله ها میسر ساخته است.
هزینه نصب و راه اندازی، تعمیر و نگهداری در لوله های پلی اتیلن تک لایه در مقایسه با دیگر لوله ها، بسیار پایین است. و این امر به دلیل نصب راحت و ساده و داشتن طول عمر بالای این لوله ها می باشد. با استفاده از لوله های پلی اتیلن تک لایه، تا حد زیادی از بروز خرابی ها و خسارات ناشی از نشتی، شکستگی یا خوردگی لوله ها کاسته خواهد شد.
تولید لوله پلی اتیلن سخت در سایز و تنوع بالا امکان استفاده از آن را در پروژه های کوچک و بزرگ و با هر نقشه و پلانی به سادگی امکان پذیر ساخته است. مقاومت بالای این لوله ها در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید، سرما و گرمای هوا، این فرصت را به کارفرما داده است که از این لوله ها روی سطح زمین و در هر شرایط آب و هوایی استفاده کند.
وزن پایین لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره امکان حمل و جابجایی آنها را به هر نقطه ای آسان نموده است. این بزرگترین مزیت این لوله ها در مقایسه با لوله های فلزی می باشد.
مواد اولیه به کار رفته در تولید لوله پلی اتیلن تک لایه، بهداشتی و غیر سمی است. همین امر سبب شده که در انتقال سیالات مصرفی نیز از این لوله ها بتوان استفاده کرد. داشتن قابلیت جوش پلاستیک در این لوله ها امکان جوشکاری لوله به لوله، اتصالات فلنجی و رزوه ای را فراهم ساخته است. این امر سرعت عمل را افزایش و هزینه ها را کاهش داده و دست کارفرمایان را در اجرا به خوبی باز گذاشته است.
داشتن خاصیت انعطاف پذیری بالا در لوله پلی اتیلن سخت، امکان اجرای آن ها را در زمین های ناصاف و ناهموار و در پیچ و خم ها نیز امکان پذیر کرده است. این نوع لوله پلی اتیلنی با داشتن سطح داخلی صاف و صیقلی، در زمان عبور سیالات، کمترین اصطکاک را ایجاد کرده و سبب عبور یکنواخت مایعات خواهد شد. علاوه بر آن، مقاومتی که بدنه این لوله ها در برابر خوردگی، زنگ زدگی و شکستگی دارند، طول عمر آن ها را افزایش داده است. بدین ترتیب، با گذشت زمان، از کیفیت بدنه لوله ها کاسته نخواهد شد. لوله های پلی اتیلن تک لایه، به دلیل مقاومت زیاد در برابر رانش و حرکات لایه های زمین، در پروژه های زیرزمینی و زیر دریا ، عملکرد بسیار خوبی را از خود به نمایش گذاشته اند.
آشنایی با کاربرد های لوله پلی اتیلن تک جداره
کاربرد لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره به دلیل مزایا و مشخصه های بی نظیری که این لوله ها دارند، وسعت بسیاری پیدا کرده است. به همین دلیل ردپای این نوع لوله پلی اتیلن سخت در کشاورزی، سیستم های آبیاری، و تاسیسات انتقال گاز، آب و فاضلاب شهری و … دیده می شود. از لوله پلی اتیلن تک جداره در پروژه های زیر استفاده می شود:
- شبکه آبرسانی و انتقال آب آشامیدنی در شهرها، شهرکها و روستاها
- شبکه فاضلاب شهری و روستایی
- شبکه انتقال گاز شهری و روستایی
- انتقال فاضلاب و دیگر سیالات شیمیایی و صنعتی مربوط به کارخانه ها و نیروگاه ها
- راه اندازی سیستم آبیاری قطره ای و بارانی تحت فشار در حجم کم یا زیاد
- راه اندازی تاسیسات مخابراتی، فیبر نوری و کابل کشی های زیر زمینی به منظور ایجاد پوشش و حفاظ برای کابل های مربوطه
- راه اندازی تاسیسات زیر زمینی مربوط به زهکشی
آشنایی با فرایند تولید لوله های پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره
برای خیلی از افراد، آگاهی از فرایند تولید لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره جالب توجه می باشد. به همین دلیل قصد داریم پیرامون این موضوع نیز اطلاعاتی را در اختیار علاقه مندان قرار دهیم.
تولید لوله پلی اتیلن سخت به روش اكستروژن انجام می گیرد. در این روش، مواد اولیه به شکل بلورهای گرانول وارد دستگاه اكسترودر می گردند تا در مجاورت حرارت مذاب شوند. در داخل دستگاه، مواد مذاب به کمک یک لوله مارپیچ به سمت جلو هدایت شده و پس از خروج از اكسترودر وارد قالب مورد نظر می شوند. مواد پخته شده از سر قالب خارج و پس از عبور از کالیبراتور و خنک شدن با آب سرد، در تانک وکیوم به کمک فشاری که به آن وارد می شود، شکل می گیرند.
در تانک وکیوم و پس از آن در درون تانک های خنک کننده، ماده مذاب پلی اتیلنی شکل گرفته، سرد می شود. لوله پلی اتیلن تک لایه تولید شده به وسیله دستگاه کشنده به شکل لوله نهایی در خواهد آمد. در ادامه مشخصات فنی محصول، علامت استاندارد. تاریخ تولید، برند شرکت و … بر روی بدنه آن ثبت می گردد. در نهایت لوله توسط دستگاه برش به سایز و اندازه های دلخواه برش داده می شود. برای آنکه محصول تولید شده از استاندارد های لازم و کیفیت قابل قبولی برخوردار باشد، کلیه مراحل تولید آن توسط دستگاه های پیشرفته مانیتور می گردد.
استانداردهای متداول و معتبر لوله های پلی اتیلن تک لایه
در تولید لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره از استانداردهای مختلفی پیروی می شود. در این میان، استاندارد DIN 8074 آلمان برای لوله ها و استاندارد DIN 16963 برای اتصالات آنها، جزء استانداردهای مورد تایید می باشند. در ایران از استانداردهای ASTM و ISIRI 1331 نیز در تولید این نوع لوله های پلی اتیلنی استفاده می شود. بر اساس استاندارد ASTM، لوله تولید شده، از نظر مکانیکی، فیزیکی، شیوه طراحی و نصب و راه اندازی مورد بررسی و آزمایش قرار خواهد گرفت. بنابراین چنانچه کارخانه ای موفق به دریافت این استاندارد برای تولیدات پلی اتیلن سخت خود شود، می توان به بالا بودن کیفیت محصول او مطمئن بود.
در تولید لوله های پلی اتیلن تک لایه ای که در انتقال آب شرب مورد استفاده قرار می گیرند، دریافت استاندارد ISIRI 1331 الزامی می باشد. در انتقال آب آشامیدنی، سالم و بهداشتی بودن مواد اولیه اهمیت ویژه ای دارد.
قیمت لوله پلی اتیلن تک جداره
لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره نیز همچون دیگر تولیدات و محصولات موجود در بازار، قیمت ثابتی نداشته و دچار نوسان است. معیارهای مختلفی قیمت این لوله ها را تعیین خواهد کرد. مهمترین عامل تعیین کننده قیمت لوله پلی اتیلن تک لایه یا تک جداره، کیفیت مواد اولیه مورد استفاده در تولید این محصولات می باشد. بنابراین لوله هایی که دارای استانداردهای لازم هستند هم از کیفیت بالایی برخوردارند و هم قیمت بیشتری دارند.
ثبت ديدگاه