نوار تیپ درزدار (زیپ مانند) بهتر است یا نوار تیپ ذوزنقه ای؟

در این مقاله ما قصد داریم تا به بررسی مزایای کاربرد نوار تیپ درزدار (زیپ مانند) و  ذوزنقه ای بپردازیم. بررسی تفاوت های اساسی این دو محصول در سیستم آبیاری قطره ای هدف دیگر نگارش این مقاله است. با وجود حجم بالای آب در کل جهان درصد آب شیرین که می توان از آن در فعالیت کشاورزی استفاده کرد رقم بسیار ناچیزی است. منابع آب شیرین در دنیا شامل آب های جاری، آب های زیرزمینی و بارندگی های فصلی است. بارندگی های فصلی هر ساله در بخش های مختلف دنیا در زمان های مشخصی رخ می دهد. در بررسی که بر روی میزان آب شیرین موجود در زمین انجام شد حجم آب شیرین موجود در دنیا حدود 3 درصد تخمین زده شد. از یک سو محدودیت منابع آب شیرین جهان و افزایش جمعیت را می توان دلیل کاربرد روش های نوین کشاورزی دانست. از سوی دیگر تامین غذای این جمعیت بالا استفاده از منابع آبی را به یک ضرورت تبدیل نموده است.

قرارگیری در اقلیم خشک، کاهش بارندگی و توزیع نامناسب زمانی و مکانی بارش ها در بیست سال گذشته عامل وقوع خشکسالی می باشد. این امر خود نشان دهنده لزوم تبدیل روش آبیاری سنتی به روش نوین آبیاری است. در نتیجه کاربرد آبیاری قطره ای و بارانی بیش از هر زمان دیگری از الزامات تغییر در کشاورزی نوین به شمار می رود. در ادامه ما قصد داریم تا به این پرسش اساسی که نوار تیپ درزدار (زیپ مانند) بهتر است یا نوار تیپ ذوزنقه ای؟ پاسخ دهیم.

دلایل اصلی لزوم استفاده از روش های نوین آبیاری در کشاورزی مدرن

قبل از پرداختن به این پرسش نوار تیپ درزدار (زیپ مانند) بهتر است یا نوار تیپ ذوزنقه ای؟ بهتر است تا قدری به بررسی اهمیت استفاده از روش های نوین آبیاری بپردازیم. در واقع تحقیقات میدانی فراوانی بر روی میزان تاثیرگذاری روش های آبیاری مدرن در توسعه کشاورزی انجام شده است. بررسی ها نشان می دهند که راندمان آبیاری به روش بارانی تا 70 درصد و راندمان آبیاری به روش قطره‌ای تا 90 درصد می باشد. این اعداد نشان دهنده این هستند که در سیستم آبیاری بارانی و قطره ای در حدود 30 تا 10 درصد اتلاف آبی ثبت می شود. این در حالی است که آبیاری سطحی مزارع به روش سنتی با هزینه های بالا و به همراه عملیات های خاکورزی باز هم کارایی کمی دارد. حتی در صورت تسطیح اراضی هم ما شاهد حدود 50 درصد هدر رفت آب در این روش می باشیم.

در روش های آبیاری که اصول اولیه مانند تسطیح زمین رعایت نمی شود میزان اتلاف منابع آبی بسیار بیشتر است. در این شرایط کشاورز تنها می تواند از 35 درصد از منابع آب به خوبی استفاده کند. اگر کشاورزان از روش های آبیاری قطره ای و بارانی در مزارع استفاده نکنند چیزی در حدود 65 درصد از آب شیرین هدر خواهد رفت. بنابراین با استفاده از سیستم های آبیاری تحت فشار می توان از تلفات آب جلوگیری کرد و به رشد اقتصادی کشور نیز کمک کرد. در نتیجه با ایجاد این تغییرات در سیستم آبیاری مزارع می توانیم به توسعه پایدار اقتصادی نیز دست یابیم. اکنون قدری به پاسخ این پرسش که نوار تیپ درزدار (زیپ مانند) بهتر است یا نوار تیپ ذوزنقه ای؟ نزدیک تر شده ایم.

معرفی روش آبیاری تحت فشار

آبیاری تحت فشار یکی از روش های رایج آبیاری است. این روش امروزه به منظور انتقال آب به زمین های کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش آب از طریق لوله های تحت فشاری بالاتر از فشار اتمسفر در شبکه مزرعه توزیع می شود.

در نتیجه در این روش آب به شیوه ای یکنواخت در مسیر کلی مزرعه توزیع می گردد و در اختیار گیاهان قرار می گیرد. حال ممکن است شما بپرسید که کدام روش آبیاری تحت فشار بهتر است. یا ممکن است اصلا این سوال پیش آید که نوار تیپ درزدار (زیپ مانند) بهتر است یا نوار تیپ ذوزنقه ای؟

مزایای استفاده از روش آبیاری تحت فشار چیست؟

قبل از اینکه بدانیم نوار تیپ درزدار (زیپ مانند) بهتر است یا نوار تیپ ذوزنقه ای؟ بهتر است بدانیم که استفاده از روش آبیاری تحت فشار برای کاربران مزایای فراوانی را ایجاد می نماید.

افزایش راندمان آبیاری، عدم تشکیل رواناب سطحی و جلوگیری از فرسایش خاک از مزایای کاربرد روش آبیاری تحت فشار می باشد.

تهویه مناسب خاک، توزیع یکنواخت آب، کاهش زهکش و افزایش عملکرد در واحد سطح از مزایای کاربرد این روش می باشد. جلوگیری از تراکم و حفظ تخلخل خاک و عدم نیاز به ایجاد پشته های خاکی در مزرعه از دلایل کاربرد سیستم تحت فشار می باشد. کاهش نیاز به نهرهای زهکشی و استفاده بهینه از کل زمین زیر کشت از دیگر مزایای کاربرد این روش آبیاری است. در این روش کشاورز می تواند همراه با آبیاری مزرعه اقدام به کوددهی و سمپاشی یکنواخت سم و کود نیز نماید.

معرفی روش آبیاری قطره ای

در آبیاری قطره ای آب به آهستگی در سطح یا زیر خاک به صورت قطرات مجزا و یا به صورت پیوسته انتقال می یابد. آب در این روش به صورت جریانی باریک یا اسپری مانند از طریق قطره چکان انتقال می یابد. آبیاری قطره ای بیشتر در مواردی که شرایط کم آبی بر منطقه حاکم است و یا هزینه تامین آب بالا می باشد استفاده می گردد. همچنین از آن در اراضی شنی و یا در شرایطی که زمین برای سایر روش های آبیاری قابل استفاده نیست نیز استفاده می کنند. در زمان آبیاری گیاهانی که محصول آنها با قیمت بالا عرضه می گردد از این روش استفاده می نمایند. حال که می دانیم آبیاری قطره ای یکی از روش های مناسب آبیاری تحت فشار است لازم است به این پرسش هم که نوار تیپ درزدار (زیپ مانند) بهتر است یا نوار تیپ ذوزنقه ای؟ پاسخ دهیم.

معرفی نوار تیپ درزدار (زیپ مانند)

حال در ادامه این مقاله برای یافتن پاسخ مناسب برای این پرسش که نوار تیپ درزدار (زیپ مانند) بهتر است یا نوار تیپ ذوزنقه ای؟ نیاز است تا ابتدا با هر یک از این دو ابزار قابل استفاده در آبیاری قطره ای آشنا شویم. در سال های اخیر کشاورزان به طور عمده از نوع جدیدی از نوار تیپ های تخصصی برای آبیاری محصولات فصلی بهره می برند. در واقع قیمت مناسب این محصول را می توان از عمده ترین دلایل کاربرد این محصول عنوان نمود. نوار تیپ درزدار(زیپ مانند) دارای ساختار درونی زیگزاگ مانند می باشد که در بخش کناری نوار تیپ تعبیه شده است. وجود این ساختار زیگزاگ مانند در نوار تیپ باعث می شود تا قطرات آب در داخل نوار تیپ شکسته شوند. شکستگی در نوار تیپ سبب می شود تا  آب از داخل نوار تیپ خارج شده و به طور مستقیم در پای گیاه بریزد.

معرفی نوار تیپ ذوزنقه ای

همانگونه که در بخش قبل هم به این موضوع اشاره نمودیم کشاورزانی که از روش آبیاری قطره ای برای آبیاری مزارع و گلخانه ها استفاده می کنند می توانند از انواع مدل های مختلف تیپ در فرایند آبیاری مزارع بهره ببرند. نوار تیپ ذوزنقه ای یکی از انواع مدل های نوار تیپ می باشد که بیشتر در کشت های ردیفی مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله دلایلی که می توان برای کاربرد نوار تیپ ذوزنقه ای به آن اشاره نمود توانایی کاربرد این مدل از نوار تیپ در فشار کم آب و در زمین های دارای پستی و بلندی که هنوز تسطیح نشده اند می باشد. به طور معمول نوار تیپ ذوزنقه ای به گونه ای طراحی شده است تا کاربر بتواند از آن در فواصل  10، 20 و 30 سانتیمتری برای انتقال آب به گیاهان به راحتی استفاده نماید.

از مهمترین مشخصات نوار تیپ ذوزنقه ای می توان به بغل دوخت بودن این نوارهای تیپ و ساختار ذوزنقه ای آنها اشاره نمود. ساختار ذوزنقه ای این نوار تیپ برای کاربران مزایای فراوانی را ایجاد می کند. برای مثال یکی از مزایایی که در طراحی نوارهای تیپ با ظاهر ذوزنقه ای دیده می شود توانایی خود تمیز کنندگی این ابزارهای کاربردی است. همچنین در نوار تیپ هایی که دارای ظاهری ذوزنقه ای می باشند درصد گرفتگی نوار تیپ به شدت کمتر از نمونه های دیگر این محصول می باشد. کاربرد قطعات ساده و استاندارد در نوار تیپ ذوزنقه ای را می توانیم از مهمترین ویژگی های دیگر نوار تیپ های ذوزنقه ای بدانیم.

بررسی برخی دیگر از مزایای کاربرد این نوع از نوارهای تیپ

کشاورزان می توانند به سادگی و با استفاده از ابتدایی ترین روش نوارهای تیپ ذوزنقه ای را در سطح مزارع خود نصب نمایند. جنس پلیمری تشکیل دهنده نوار تیپ های ذوزنقه ای به گونه ای است که در بخش داخلی نوار که به طور دائم در معرض عبور آب می باشد کمترین احتمال رشد جلبک و نشت رسوبات معدنی مشاهده می شود. همچنین نوار های تیپ ذوزنقه ای مقاومت بسیار بالایی در برابر کشش، فشار و حتی آسیب های ناشی از حمله های آفات و پرندگان نشان می دهد. در نهایت کاربرد روش آبیاری قطره ای برای کاربران مزایای فراوانی مانند افزایش سطح زیر کشت و حتی صرفه جویی فراوانی در مصرف آب را به همراه خواهد داشت. در نتیجه تمامی این مزایا می تواند در بلند مدت سبب افزایش بازدهی محصول و همچنین مانع از شیوع آفات و علف های هرز در مزرعه شود.

بررسی مهمترین مزایای کاربرد این نوع نوار تیپ ذوزنقه ای

در نهایت با مطالعه مطالب قید شده در این مقاله اکنون هر یک از ما به خوبی می توانیم به این پرسش که نوار تیپ درزدار (زیپ مانند) بهتر است یا نوار تیپ ذوزنقه ای؟ پاسخ بگوییم. اما پیش از پرداختن به هر موضوعی لازم می دانم تا برخی از مزایای کاربرد نوار تیپ ذوزنقه ای را با شما کاربران گرامی بررسی نمایم. همانگونه که در بخش قبل نیز به آن اشاره نمودیم ما می توانیم با کاربرد نوار های تیپ ذوزنقه ای تا حد قابل توجهی شیوع علف های هرز را در مزرعه کنترل نماییم. در واقع مدیریت انتقال آب در مزرعه و هدایت آن در مسیر درست و نزدیک به ریشه را می توانیم به عنوان مهمترین عامل کنترل علف های هرز به ویژه نمونه های مقاوم و چند ساله معرفی نمود.

همچنین کنترل علف های هرز در مزرعه تا حد قابل توجهی می تواند امکان کاربرد ادوات مکانیزه را در مزرعه افزایش دهد. به دلیل ساختار خاص و ذوزنقه ای این نوع از نوارهای تیپ استفاده از آن حتی در کمترین میزان فشار آن نیز به خوبی مهیا می باشد. همچنین کشاورز می تواند از این سیستم برای انتقال دقیق سموم جذبی به ریشه گیاهان استفاده نماید. در نهایت می توان گفت که نوار تیپ ذوزنقه ای یکی از کاربردی ترین ادوات به منظور آبیاری قطره ای مزارع می باشد.