دبی انواع لوله های پلی اتیلن

دبی لوله های پلی اتیلن چیست؟ محاسبه دبی انواع لوله های پلی اتیلن چه کاربردی در صنایع مختلف دارد؟ دبی لوله های پلی اتیلن را چگونه محاسبه می کنند؟

برای پاسخ به تمام این سوالات و کسب اطلاعات بیشتر درباره دبی انواع لوله های پلی اتیلن تا پایان مقاله همراه ما باشید.

لوله کشی در تاسیسات ساختمانی و صنایع مختلف جایگاه ویژه ای دارد و در واقع هر روز اکثر صنایع در روند کاری شان از سیستم های لوله کشی استفاده می کنند. لوله کشی فرایندی لاینفک برای بهره مندی بهینه از سرمایه های ملی مانند آب، گاز، نفت و غیره می باشد. در نتیجه لوله کشی نقش بسیار حیاتی در زندگی بشر دارد.

به همین دلیل است که در جهان همواره انواع لوله ها برای تسهیل فرایند لوله کشی در جنس ها، اندازه ها و دبی های مختلف طراحی، تولید و عرضه می شوند. یکی از این لوله های بسیار پرکاربرد در صنایع مختلف لوله پلی اتیلنی می باشد. در این مقاله قصد داریم درباره لوله های پلی اتیلن، ویژگی ها، کاربردها و مهم تر از آنها درباره دبی انواع لوله های پلی اتیلن اطلاعات فنی و مهمی را با شما در میان بگذاریم تا در خرید این محصولات متناسب با نیازتان بهترین تصمیم را بگیرید.

دبی لوله های پلی اتیلن چیست؟

کنترل جریان سیالات در انواع لوله های پلی اتیلنی را دبی می گویند. در واقع انواع لوله های پلی اتیلنی را برای کنترل کردن جریان سیالات مختلف استفاده می کنند. لوله های پلی اتیلن از پرکاربردی ترین لوله هایی هستند که در سیستم های لوله کشی، برای کنترل جریان سیالات مختلف و همچنین انتقال آنها به بخش های دیگر مورد استفاده قرار می گیرند؛ زیرا در حرکت دادن جریان سیالات مختلف و دبی آبی عملکردی فوق العاده دارند.

لوله های پلی اتیلنی به دلیل برخورداری از ویژگی های خاص، در صنایع مختلف با کاربردهای متنوع و گسترده ای همراه هستند. برای آشنایی بیشتر با انواع لوله های پلی اتیلن، توصیه می شود با بخش بعدی همراه ما باشید.

آشنایی با انواع لوله های پلی اتیلن

لوله های پلی اتیلن به دلیل مشخصات منحصر به فردشان، همواره در سیستم های لوله کشی انجام شده در صنایع مختلف در اولویت بوده و هستند. به همین دلیل این لوله ها در انواع مختلفی طراحی و تولید می شوند تا بتوانند نیازهای صنایع مختلف را مرتفع سازند. انواع لوله های پلی اتیلن با توجه به ویژگی های خاص خودشان در سیستم های لوله کشی وظایف خاصی را برعهده دارند. انواع لوله های پلی اتیلنی به شرح زیر می باشند:

لوله‌ پلی اتیلن تک جداره

این نوع از لوله های پلی اتیلنی می توانند فشارهای واردۀ سیالات که بین 20 الی 40 بار می باشند را به خوبی تحمل نمایند. برای تحمل فشار سیالات و دبی های مورد نظر، از این نوع از لوله ها در قطرهای مختلف می توان استفاده کرد.

لوله‌ پلی اتیلن دو جداره

در طراحی خارجی این نوع از لوله ها شاهد ساختار حلقه حلقه یا موج دار خواهیم بود، اما طراحی داخلی آنها برخلاف ساختار بیرونی شان کاملا صاف می باشد. این نوع از لوله های پلی اتیلن در دبی (یعنی کنترل جریان) سیالات بازی و اسیدی با کاربردی گسترده همراه هستند. با توجه به ویژگی های ساختاری و فنی خاصی که این نوع از لوله ها دارند، آنها در سیستم های لوله کشی مختلف و در انتقال سیالات متنوع، به ویژه به عنوان جوی های زیر زمینی، نقش مهمی را برعهده می گیرند.

لوله پلی اتیلن اسپیرال

این لوله ها درست مانند لوله های دو جداره می باشند و تنها تفاوت آنها به نحوه ساختارشان مربوط می شود. در واقع لوله های پلی اتیلن اسپیرال را در سایز بندی های زیر طراحی می کنند: 800 تا 3000 میلی متر.

به طور کلی دبی انواع لوله های پلی اتیلن با توجه به ساختارهای متنوعی که این لوله ها دارند متفاوت می باشد. در واقع هر کدام از انواع لوله های پلی اتیلن متناسب با ساختاری که دارند، در روند سیستم های لوله کشی و دبی سیالات با عملکردهای متفاوتی همراه هستند.

ویژگی های خاص لوله های پلی اتیلن

قبل از معرفی انواع دبی لوله های پلی اتیلن در سایزهای متنوع، بهتر است اندکی با ویژگی های منحصر به فرد این لوله ها آشنا شویم. به طور کلی برخی از مهم ترین ویژگی های لوله های پلی اتیلن عبارتند از:

این لوله ها سبک می باشند: وزن پایین لوله های پلی اتیلن باعث می شود تا جابجایی آنها با سهولت بیشتری همراه باشد.

مقاومت بالا در برابر ضربه: لوله های پلی اتیلن برای کنترل دبی سیالات مختلف، برخورداری مقاومت بالا در برابر خواص هر کدام از این سیالات و همچنین شرایط مختلف آب و هوایی، از متریال مرغوب و مقاوم در برابر ضربات، آسیب دیدگی های احتمالی و غیره تولید می شوند. در واقع مواد اولیه به کار رفته در لوله های پلی اتیلنی بی نقص می باشند. همچنین این لوله ها در برابر ساییدگی و خوردگی ناشی از شرایط گوناگون، از تحمل و مقاومت بالایی برخوردار هستند.

مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی: یکی از مهم ترین ویژگی های لوله های پلی اتیلن دو جداره این است که این لوله ها برای دبی جریان سیالات بازی و اسیدی طراحی شده اند. در نتیجه به خوبی می توانند در برابر مواد شیمیایی تاب بیاورند.

دبی انواع لوله های پلی اتیلن با سرعت بالایی صورت می گیرد؛ زیرا ساختارهای داخلی این لوله ها کاملا صاف می باشند و با هیچ گونه زبری و پستی و بلندی همراه نیستند. در نتیجه دبی انواع لوله های پلی اتیلن در مقایسه با بسیاری از لوله های دیگر از سرعت بالایی برخوردار است.

 انعطاف پذیری بالا: یکی از مهم ترین ویژگی های لوله های پلی اتیلن انعطاف پذیری بالای آنها است که این امر از شعاع خمش مناسب آنها ناشی می شود. در نتیجه نصب و فرایند اجرای آنها به سهولت صورت می گیرند. از طرف دیگر با قابلیت انعطاف پذیری و انتقال فشار بالایی همراهند.

مقاومت بالا در برابر حرارت: این لوله ها می توانند در دماهای مختلف به خوبی تاب بیاورند.

مقاومت الکتریکی بالا: از آنجایی که این لوله ها از متریال خاص تولید می شوند، در برابر هدایت الکتریکی از مقاومت بالایی برخوردار می باشند.

قیمت مقرون به صرفه: لوله های پلی اتیلنی در مقایسه با سایر لوله هایی که از جنس های متفاوت تولید می شوند، با قیمت های مقرون به صرفه تری به فروش می رسند و از نظر اقتصادی مناسب تر می باشند.

از انواع دبی لوله های پلی اتیلن در چه صنایعی استفاده می کنند؟

بسیاری از صنایع متناسب با نیازهای خاص خود از دبی انواع لوله های پلی اتیلن در راستای رفع نیازهایشان استفاده می کنند. این لوله ها با توجه به ویژگی های خاص شان در صنایع مختلف زیر کاربرد دارند:

  • شبکه های فاضلاب شهری و روستایی
  • شبکه های آبرسانی شهری و روستایی
  • شبکه های گازرسانی
  • شبکه های آبیاری تحت فشار که برای مثال می توان به آبیاری بارانی و قطره ای اشاره نمود.
  • سیستم های مایعات
  • پوشش کابل های مخابراتی
  • پوشش لوله های فلزی
  • انتقال مایعات شیمیایی
  • انتقال پسماندهای صنعتی
  • سیستم لایروبی
  • پوشش کابل برق
  • شبکه های زهکشی
  • سیستم های فاضلاب صنعتی
  • سیستم های آبیاری متحرک
  • پوشش کابل های مخابراتی و فیبر نوری
  • استفاده از لوله های پلی اتیلن به عنوان کانال های تهویه

در تمام این صنایع از دبی انواع لوله های پلی اتیلن برای رفع نیازهای خاص استفاده می کنند.

آشنایی با انواع دبی لوله های پلی اتیلن و سایزهای این لوله ها

لوله سایز 63 میلی متر یا همان 2 اینچی

این لوله یکی از انواع لوله های پلی اتیلن است که می تواند در برابر فشار کاری 5 الی 32 اتمسفر به خوبی تاب بیاورد؛ به همین دلیل در صنایع مختلف با کاربردی گسترده همراه می باشد.

دبی انواع لوله های پلی اتیلن در کاربرد آنها در صنایع مختلف اهمیت فوق العاده ای دارد. از این رو این نوع لوله به دلیل برخورداری از دبی جریان سیالات  270 لیتر بر دقیقه و همچنین به دلیل اینکه نسبت به حجم آبی عبوری خود دارای قیمت مقرون به صرفه ای است، در صنایع کشاورزی و آبیاری محبوبیت بالایی دارد. از لوله پلی اتیلن 63 میلی متری معمولا در صنایع آبیاری و کشاورزی به صورت کلافی استفاده می کنند، اما برای سهولت استفاده در صنایع ساختمان سازی به صورت شاخه ای و در متراژهای شش و دوازده متری به فروش می رسد.

از کاربردهای مهم دبی لوله پلی اتیلن 2 اینچی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • برای انتقال آب در پروژه های صنعتی
  • پروژه های آبیاری بارانی
  • آبیاری های قطره ای مانیفولد
  • خطوط مربوط به پروژه های بزرگ صنعتی، ویلایی و اداری
  • کاربرد گسترده در پروژه های مربوط به فضاهای سبز شهری

دبی لوله پلی اتیلن سایز 75 میلی متر یا همان 5/2 اینچی

دبی لوله پلی اتیلن 5/2 اینچی 390 لیتر بر دقیقه می باشد. به طور کلی دبی انواع لوله های پلی اتیلن با میزان حجم آب عبوری از آنها ارتباط مستقیمی دارد. در نتیجه میزان حجم آب عبوری این لوله در مقایسه با نمونه قبلی تقریبا 40 درصد بیشتر خواهد بود. از طرف دیگر این لوله قادر به تحمل فشار وارده 4 تا 5 اتمسفر می باشد.

دبی لوله پلی اتیلن سایز 90 میلی متر یا همان 3 اینچی

این لوله می تواند فشار 16 اتمسفر را تحمل کند. به همین دلیل در ساخت شبکه های سیستم های آبیاری و همچنین شبکه های تقسیم و انتقال آب که تحت فشار می باشند کاربردی گسترده دارد. دبی لوله پلی اتیلن سایز 90 مختص عبور سیالاتی از جمله گاز و آب می باشد.

لوله پلی اتیلن سایز 110 میلی متر یا همان 4 اینچ

لوله پلی اتیلن 110 میلی متری یا همان 4 اینچی دارای فشار کاری 3/2 تا 25 اتمسفر است. دبی لوله پلی اتیلن سایز 110 میلی متری برای حوزه های مختلف آبرسانی و همچنین صنایع کشاورزی، باغات و آب شرب مناسب است.

دبی لوله پلی اتیلن سایز 125 میلی متر یا همان 5 اینچ

از انواع لوله های پرکاربرد در صنایع مختلف می توان به لوله اپلی اتیلن 5 اینچی اشاره کرد. این لوله می تواند فشار 6 اتمسفر را تحمل نماید. دبی لوله پلی اتیلن 125 میلی متری کاربرد گسترده ای در آبرسانی در حوزه کشاورزی و همچنین انتقال آب شرب دارد. در واقع از این لوله پلی اتیلن جهت کنترل دبی متوسط سیالات استفاده می کنند.

لوله سایز 160 میلی متر یا همان 6 اینچ

از دبی لوله پلی اتیلن 6 اینچی در انتقال سیالات مایع که نیاز به دبی معمولی دارند استفاده می کنند.

این لوله یکی از بهترین لوله های پلی اتیلن برای احداث شبکه های اصلی در سیستم های آبیای است که تحت فشار قرار دارند. همچنین در احداث شبکه های آب و فاضلاب نیز از این محصول استفاده می کنند.

لوله سایز 200 میلی متر یا همان 8 اینچ

لوله پلی اتیلن 200 میلی متری دارای انعطاف پذیری بالایی است. دبی لوله پلی اتیلن 8 اینچی در سیستم های آبیاری مدرن کاربرد دارد. این لوله با تحمل فشار 8 اتمسفر همراه می باشد.

دبی لوله پلی اتیلن سایز 225 میلی متر یا همان 9 اینچ

فشار قابل تحمل این لوله پلی اتیلنی 5/12 اتمسفر می باشد و همچنین در برابر شرایط محیطی دارای مقاومت بالایی است. دبی لوله پلی اتیلن 9 اینچی در حوزه های کشاورزی و همچنین انتقال سیالات مایع کاربردی گسترده دارد. از این لوله می توان در خطوط آبرسانی تحت فشار در مناطق کوهستانی، زمین های ناهموار و سنگلاخی استفاده کرد. این محصول با توجه به قطر داخلی اش از دبی آب مناسبی برخوردار می باشد.

دبی لوله پلی اتیلن سایز 250 میلی متر یا همان 10 اینچ

دبی لوله پلی اتیلن سایز 10 اینچی برای انتقال سیالات اسیدی و انتقال آب مناسب می باشد. همچنین این لوله می تواند فشار 5 تا 25 بار را به خوبی تحمل کند. از این رو می توان از این لوله برای شبکه های آبیاری زیر سطحی و همچنین سیستم های انتقال آب که تحت فشار قرار دارند استفاده کرد.

دبی لوله پلی اتیلن سایز 280 میلی متر یا همان 11 اینچ

دبی لوله پلی اتیلن سایز 280 میلی متری یا همان 11 اینچی برای سیستم های آبرسانی، شبکه های فاضلاب و سیستم های آتش نشانی که با فشارهای ضعیف همراه هستند مناسب است.

دبی لوله پلی اتیلن سایز 315 میلی متر یا همان 12 اینچ

دبی لوله پلی اتیلن 12 اینچی برای انتقال سیالات مختلف مناسب می باشد و همچنین تحمل خوبی در برابر فشار 5 تا 25 اتمسفر را دارد. دبی این نوع لوله ها همچنین برای انتقال حجم بالایی از آب مناسب می باشد. به همین دلیل این لوله ها در پروژه های مربوط به تاسیسات شهری و همچنین شبکه های فاضلاب با کاربرد گسترده ای همراه هستند.

دبی لوله پلی اتیلن سایز 355 میلی متر یا همان 14 اینچی

این لوله به عنوان شاه لوله در خطوط اصلی مربوط به انتقال آب به کار می رود. این لوله می تواند به خوبی در فشار 16 بار تاب بیاورد. از مهم ترین کاربردهای لوله پلی اتیلن 14 اینچی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پروژه های آبرسانی تحت فشار
  • خطوط آبرسانی در ناهمواری ها
  • آبیاری زمین های کشاورزی که در مناطق کوهستانی قرار دارند.
  • شبکه های آب و فاضلاب

در واقع دبی لوله پلی اتیلن 14 اینچی برای مواردی که نیاز به دبی آب بیشتری دارند و نیازمند خطوط فشار قوی هستند مناسب می باشد. شبکه های آب شرب شهری، احداث شبکه های آبیاری تحت فشار از جمله بارانی، قطره ای و زیرسطحی، خط انتقال آب از کانال به سمت پمپ از جمله مهم ترین مواردی هستند که از دبی لوله پلی اتیلن 14 اینچی استفاده می کنند.

دبی لوله 400 یا همان 16 اینچ

دبی لوله پلی اتیلن 16 اینچی در سیستم های آبرسانی و شبکه های فاضلابی به کار می رود. در واقع این لوله های پلی اتیلن از پر مصرف ترین لوله ها برای انتقال مایعات می باشند.

دبی لوله 455 یا همان 18 اینچ

این لوله های پلی اتیلن دارای دبی بالایی هستند و در انتقال مایعات کاربرد گسترده ای دارند.

لوله پلی اتیلن 500 میلی‌متری یا 20 اینچی

دبی لوله پلی اتیلن 20 اینچی برای انتقال سیالات غیر اسیدی و همچنین آب به کار می رود.

رابطه دبی لوله های پلی اتیلن و سایز آنها

به طور کلی این لوله ها جنس پلاستیکی دارند و از پلیمر ساخته شده اند. به همین دلیل دارای مزایا و ویژگی های خاصی هستند که در ابتدای این مطلب بیان کردیم.

این لوله ها در دو شاخه شش و دوازده متری تولید می شوند و دارای قطرهای مختلفی هستند. دبی لوله های پلی اتیلن با میزان قطر خارجی آنها ارتباط نزدیکی دارد. در واقع هر چقدر قطر خارجی لوله های پلی اتیلن افزایش پیدا کند، دبی انواع لوله های پلی اتیلن یا همان کنترل جریان سیالات در آنها بیشتر خواهد شد.

برای مثال دو لوله پلی اتیلن با قطرهای خارجی 160 و 250 میلی متر را در نظر بگیرید. دبی هر کدام از آنها به ترتیب 30 و 73 لیتر بر ثانیه خواهد بود.

مشخصات فنی انواع لوله های پلی اتیلن

لوله های پلی اتیلن دارای چه مشخصات فنی هستند؟ به طور کلی به ویژگی های مهندسی شده و ظاهر این لوله ها مشخصات فنی می گویند. مشخصات فنی لوله های پلی اتیلن دو جداره و تک جداره عبارتند از:

  • ابعاد و سایز لوله ها
  • قطر داخلی و خارجی آنها
  • فشار اسمی
  • دبی لوله های پلی اتیلن
  • سختی و استحکام لوله ها
  • ضخامت آنها

علاوه بر موارد بالا، در لوله های پلی اتیلن دوجداره یا به اصطلاح کاروگیت، مقاومت حلقوی نیز مهم است. منظور از این ویژگی فنی میزان تحمل فشار در طول خط لوله و همچنین میزان موفقیت اتصالات و نصب آن می باشد.

محاسبه دبی آب در لوله های پلی اتیلنی

چگونه می توان دبی انواع لوله های پلی اتیلن را محاسبه کرد. در این بخش به یک روش محاسبه دبی آب در این لوله ها خواهیم پرداخت. در این قسمت به بررسی محاسبه دبی لوله پلی اتیلن به شیوه «سطح مقطع لوله» می پردازیم.

در این روش برای محاسبه دبی انواع لوله های پلی اتیلن باید دقت نمایید که لوله ها خالی نباشند. در واقع در این شیوه باید لوله ها پر باشند.

مساحت ضربدر سرعت (آب)  = فرمول محاسبه دبی لوله های پلی اتیلن

نکات مهم در رابطه با سرعت آب در این روش

آب حاوی املاح احتمال دارد به تشکیل رسوب در لوله ها منجر شود. همچنین سرعت آب باید به گونه ای تنظیم گردد که مانع از ایجاد رسوب در شیرآلات و اتصالات آب شود. البته به این نکته مهم نیز توجه نمایید که سرعت پایین نیز موجب خواهد شد تا در طول لوله حباب ایجاد گردد.

از طرف دیگر سرعت زیاد آب نیز باعث می شود تا اتصالات و شیرآلات آسیب ببینند.

در خطوط انتقال و توزیع آب باید سرعت مورد نظر حدودا سه متر بر ثانیه باشد.

در سیستم های لوله کشی های آبیاری که تحت فشار قرار دارند، سرعت آب حدودا دو متر بر ثانیه است، اما در خطوط فرعی تقریبا یک متر بر ثانیه خواهد بود.

  جدول دبی لوله های پلی اتیلن

در این جدول فشار ارائه شده پیشنهادی است و در واقع به این معنا می باشد که حداقل میزان فشار قابل تحمل در خط لوله و همچنین در شرایط انتقال مسطح، توصیه می شود که به مقدار عنوان شده در جدول باشد.

دبی نرمال و کاربرد لوله در شبکه

تعداد انشعابات دبی لوله ( لیتر در ساعت) فشار ( بار) سرعت ( متر بر ثانیه) سایز لوله ( اینچ)
7 29 1 0.0625 0.5
57 228 1 0.0125 1
111 445 1 0.15625 1.25
193 770 1 0.1875 1.5
456 1.824 1 0.25 2
891 3.563 2 0.3125 2.5
1.539 6.156 2 0.375 3
3.648 14.593 2 0.5 4
12.313 49.252 3 0.75 6
29.186 116.745 4 1 8
57.005 228.018 5 1.25 10
98.504 394.016 6 1.5 12
233.451 933.963 8 2 16
332.491 1.329.803 9 2.25 18

قیمت لوله‌ های پلی اتیلن

قیمت لوله های پلی اتیلن متاثر از فاکتورهای مختلفی است. به همین دلیل نمی توان با یک تعرفه مشخص، قیمت واحدی را برای همه این لوله ها اعلام نماییم. برخی از مهم ترین معیارهای تاثیرگذار بر قیمت لوله های پلی اتیلن را می توان به شرح زیر عنوان نمود:

  • قیمت متریال پلی اتیلن در بازارهای جهانی مهم ترین فاکتور تاثیرگذار بر قیمت نهایی این محصول است.
  • قیمت متریال پلی اتیلن در بازارهای داخلی کشور نیز تاثیر مستقیمی بر قیمت این لوله ها دارد.
  • نوسانات ارزی موجود در بازار
  • خلوص و همچنین عدم خلوص متریال اولیه در تولید این لوله ها
  • میزان فشاری که این لوله ها می توانند تحمل کنند.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی دبی انواع لوله های پلی اتیلن پرداختیم. دبی لوله های پلی اتیلن به کنترل جریان سیالات توسط این لوله ها اطلاق می شود. هر کدام از لوله های پلی اتیلن با دبی متفاوتی همراهند. از این رو در صنایع مختلف با کاربردهای متنوع و متفاوتی همراه هستند. از طرف دیگر قیمت این لوله ها متاثر از فاکتورهای مختلفی از جمله نوسانات ارزی، میزان فشاری که می توانند تحمل نمایند و غیره می باشد.